header

Voorstelling van D' ARTE

 

De vzw D'ARTE is in 2002 ontstaan – uit het plezier dat wij beleefden aan het zingen en aan de muziek, uit de verrijking die de ontmoeting van de ander ons schenkt. De naam D'ARTE is zowel beknopt als veelomvattend, naar het evenbeeld van ons project en onze dromen...

Vriendschap, talent, toeval, traditie en overtuiging vormen de inspiratiebronnen van D'ARTE.

Het doel van D'ARTE is het bevorderen van scheppend artistiek werk in alle expressievormen, met een nadruk op interculturele uitwisselingen en het slechten van afscheidingen tussen de verschillende artistieke disciplines.

D'ARTE streeft naar een wederzijds verrijkende samenwerking tussen de deelnemers aan het culturele leven in België door middel van een hecht, dynamisch contact met het publiek waartoe wij ons richten.

D'ARTE organiseert muzikale en poëtische ontmoetingen, en steunt jonge kunstenaars, zowel amateurs als degenen die hun sporen reeds hebben verdiend. D'ARTE heeft inmiddels concerten georganiseerd met Portugese, Spaanse en Latijns-Amerikaanse muziek, voordrachten van de poëzie van Fernando Pessoa, zij heeft bijgedragen aan de totstandkoming van scheppend werk, en een CD geproduceerd.

De eerste activiteit van D'ARTE was het concert “SAUDADE” (Espace Senghor, FLAGEY – Brussel, De Werf – Aalst). Dit concert was gewijd aan het uitzonderlijke werk en de opmerkelijke persoonlijkheid van één van de grootste sterren van de twintigste-eeuwse populaire muziek – Amália Rodrigues. Het was een eerbetoon aan degene die aan de fado de volstrekt eigen consistentie heeft gegeven van een muziek die alle Portugezen als hun eigen herkennen, en die in de hele wereld als Portugees wordt herkend.


Daarnaast heeft D'ARTE inmiddels op haar naam staan:

– een concert door het voortreffelijke gitaarduo João Torre do Valle (Portugese gitaar) en Fernando Alvim (klassieke gitaar) – FLAGEY, Bouche à Oreille (Brussel).


– een concert door het Trio Madeira Brasil, virtuoze vertegenwoordigers van de Braziliaanse choro ,Espace Senghor.


– Co-productie van de CD “Caminhos Iludidos” van de zangeres Cristina Rosal.


– medewerking aan de CD en het pedagogisch dossier “Eveil aux langues en chansons”, in opdracht van het Ministère de l'Enfance van de Franstalige Gemeenschap van België.


poëzie- en fado-recitals:

“Dichter bij de dichter” – Elzenhof, Brussel;
“Poëziefeest” – Psychosociaal Centrum, Leuven;
“In de ban van Pessoa en Fado” – Literair Salon van de HOB (Broodje Brussel);
“Pessoa et Fado” – Passa Porta, Brussel.– Talrijke concerten “Fado e Guitarras”, met als zangeressen Cristina Rosal, Paula Santos en Odília Henriques (solo, duet of trio).

– Concert “Ici et maintenant – Chants d’un autre temps et d’un autre lieu”, met als zangeres Isabel Pereira dos Santos – Cultureel Centrum Evere, Brussel.

– De voorstelling “Traversées” illustreert de immense muzikale rijkdom die voortvloeit uit een culturele samensmelting van Europa, Afrika en Zuid-Amerika. In dit kader is eveneens voorzien in een ontmoeting tussen muziek, plastische kunsten (tentoonstelling van etsen van artieste Ana Mafra) en literatuur (Cultureel Centrum Jacques Frank en La Maison du Livre – Brussel).

– Serie van vijf concerten in The Music Village:

– “Fado d’Amália”
– “Fado Now and Then”
– “Guitarra Portuguesa/Guitarras do Fado»
– “Fado, un chant de l’âme”
– “Fado en Tango – één passie”

– Concerten “Chants du Sud” in Bouche-à-Oreille, waaronder:

– “Fado, un chant de l’âme”
– “au Sud – chansons Ibéro-Américaines”
– “Fado en Tango – één passie”

– Spektakel “Fado en Tango”, uitvoering in het Cultureel centrum Jacques Franck (2008) – werpt een blik op twee havenculturen die aan de rand van de maatschappij zijn ontstaan en de tand des tijds hebben overleefd. Zij zijn een smeltkroes van emoties: passie, pijn, eenzaamheid, verlangen, drama, liefde, vreugde en saudade.

– Deelname aan het Festival Été Mosan (Balades Musicales Européenes 2007) – Kasteel van Modave.

– Deelname aan het Festival Midis/Minimes 2007 – Miniemenkerk (Brussel).

– Deelname aan het Festival Zomer van Sint-Pieter 2007 – Sint-Pieterskerk (Leuven).

– Concert «Dans les errances du Fado», in het kader van “O Flagey Português”, georganiseerd door FLAGEY ter gelegenheid van het Portugese Voorzitterschap van de Europese Unie (2007).

– “Dans les errances du Fado”, uitgewerkt ter gelegenheid van het Portugese Voorzitterschap van de Europese Unie (2007):

– concert in het kader van de rendez-vous “O Flagey Português” – Flagey, Brussel;
– workshop in het kader van “Finissage Club Lisboa” / festival “Portugal and the world” – BOZAR, Brussel.
– Het concert werd ook in 2008 en 2009 gegeven in het cultureel centrum DE ZEYP (Ganshoren), in The Music Village (Brussel) en in Beert, waar het collectief Kunst in Pepingen instond voor de organisatie.


– Muzikale deelneme (Fado) aan het evenement “Pessoa Evening” – Psycho-sociaal Centrum, Leuven (2008).

– “Fado à l’atelier de l’artiste Hubert Verbruggen”, georganiseerd door het cultureel centrum Escale du Nord in Anderlecht (2009).

– “Fado”-concert in het kader van INTER LITRA TOUR – Beursschouwburg, Brussel (2008).

– Concert « POR AMAR » - Chansons du Brésil de Maria Bethânia – Bouche-à-Oreille, Brussel (2010)

 

NB – In alle spektakels wordt muziek gekoppeld aan plastische kunst of wordt geopteerd voor een tweetalige audiovisuele benadering (Frans en Nederlands).

 

 

www.darte.be